soki

Domowy superbohater – naturalny sok z owoców i warzyw

Sokoterapia jest z nami odkąd pijemy soki – a więc od niepamiętnych czasów.

Dopiero od lat 30. XX wieku wiemy więcej o pozytywnych skutkach, jakie potrafią wywołać naturalne soki z owoców i warzyw.  Przyjrzyjmy się więc tym napojom, które mają dla organizmu znacznie większe znaczenie niż zwykłe nawodnienie, można wręcz nazwać je dietetycznymi superbohaterami działającymi lepiej niż niejeden lek wypisany na receptę.

Soki działają na nasz organizm oczyszczająco i wspomagająco. W zależności od tego, z czego produkujemy sok wzbogacamy swój organizm o biopierwiastki, cukry, białka w tym aminokwasy egzogenne (nasz organizm sam nie potrafi ich wytworzyć, więc musimy dostarczać je wraz z pożywieniem) czy tłuszcze nienasycone, witaminy oraz enzymy (biokatalizatory).

Jeśli chcemy zbadać supermoce soków, warto się zapoznać z konkretnymi składnikami, które przynoszą tyle dobrego. I tak biopierwiastki potrafią zneutralizować kwasy i inne toksyczne produkty, które powstały w trakcie procesu przemiany materii. Fitohormony, flawonoidy czy przeciwutleniacze to niesamowita broń, która chroni nasz organizm przed wolnymi rodnikami, a jak wiemy to właśnie wolne rodniki działają rakotwórczo na nasze komórki. Tak, podkreślmy to jeszcze raz – picie soków zmniejsza ryzyko zachorowania na raka! I jak tu nie nazywać ich superbohaterami?

Świeżo wyciskane soki z owoców i warzyw pomogą uzupełnić niedobory witamin w najłatwiejszej formie do przyswojenia dla naszego organizmu. Możesz przyjąć witaminy w pigułkach albo rozpuścić je z musujących tabletek, ale własnoręcznie przygotowanego napoju Ci to nie zastąpi!

Sokami działamy profilaktycznie i leczniczo. Obecnie ludzie cierpią na wiele chorób cywilizacyjnych, które przychodzą także wraz ze złym żywieniem. Soki są świetną terapią profilaktyczną, potrafiąc zapobiegać tym chorobom cywilizacyjnym jakimi są między innymi nadciśnienie, miażdżyca, choroby układu pokarmowego, cukrzyca typu II.

Ale zalet sokoterapii jest dużo więcej. Nie sposób ominąć faktów takich jak oczyszczanie naszego organizmu z toksyn, utrzymanie w dobrym stanie naszych oczu, regeneracje krwi czy podtrzymanie właściwej równowagi kwasowo-zasadowej, wsparcie procesu odchudzania (dzięki poprawie metabolizmu), ujędrnienie i uelastycznienie skóry, wzmacnianie naszego układu odpornościowego.

Co dla nas bardzo istotne picie soków nie niesie za sobą negatywnych skutków ubocznych tak jak często dzieje się przy zażywaniu leków.

Jednymi z najzdrowszych soków są soki między innymi z selera, buraka, marchwi, jarmużu, granatu, moreli czy czereśni.

Każde warzywo i każdy owoc ma przypisane właściwości lecznicze. Jeśli przejrzymy właściwości konkretnych warzyw i owoców, będzie nam łatwiej dobrać stosowny napój dla siebie. I tak na przykład sok z buraka działa krwiotwórczo i fantastycznie wspiera organizm przy anemii.  Sok z granatu wydłuża czas pojawienia się antygenu prostaty i hamuje rozwój komórek nowotworowych tego gruczołu. Sok z selera zaś świetnie pomaga przy chorobach stawów, dolegliwościach żołądkowych czy schorzeniach pęcherza moczowego.

Naszych sokowych superbohaterów warto też odpowiednio ugościć. Zawsze zbierajmy pianę z soku po wyciśnięciu, pijmy sok małymi łykami, mieszając płyn w ustach tak, by już na tym etapie mógł rozpocząć się proces trawienia oraz spożywajmy sok najkrócej godzinę przed danym posiłkiem. Jeśli zaś borykamy się z wysokim poziomem cukru we krwi unikajmy soków owocowych, a spożywajmy warzywne. Sokowy superbohater ma jeszcze tę zaletę, że oprócz właściwości leczniczych dobrze smakuje a jego przygotowanie może przynieść sporo frajdy!

Przemysław Stupnowicz

Specjalista dietetyki

Bloger, Z nogami w chmurach

Bibliografia

Z. Ogrodnik, 2016. Dziennik zdrowia 2017 Naturalne metody leczenia.

Dr J. Górnicka, 2016. Kuracje oczyszczające.

Tagi: Brak

Add a Comment

Musisz być zalogowany by dodać komentarz